Symposium
Op donderdag 3 april 2025 nodigen we je van harte uit voor ons tweede symposium, met de veelzeggende titel: "Een gezonde mond, een leven lang". Verwacht je aan een dag vol inspiratie en verbinding. Of je nu beleidsmaker bent, (eerstelijns)zorgprofessional, mantelzorger of simpelweg geïnteresseerd in mondgezondheid, deze dag biedt voor ieder wat wils.
Ontdek hieronder het programma. Het symposium gaat door in het Provinciehuis te Leuven van 9:00 tot 17:00. Wim De Vilder is onze moderator van de dag!
Resterende dagen
Programma
08:30-09:00
Onthaal
Inleidend woord
Voorstelling Vlaams Instituut Mondgezondheid
Em. Prof. dr. De Visschere en Karen Godfrin bieden een overzicht van de ontstaansgeschiedenis van het Vlaams Instituut Mondgezondheid, zoomen in op de huidige initiatieven en kijken vooruit naar de toekomstige werking van Gezonde Mond.
Key note lezing door Vlaams Instituut Gezond Leven
Niet iedereen heeft dezelfde kansen op een gezond leven- en dus ook een gezonde mond. Zo beoordelen mensen met een korte scholing hun mondgezondheid vaker als ‘slecht’ (37,1%) dan mensen met een hoger diploma (14,1%). Hoe kunnen we samen deze gezondheidsongelijkheid verkleinen? PU (proportioneel universalisme) biedt inspiratie. Dit betekent dat je een universele aanpak hanteert én extra inspanningen levert voor jouw risicogroepen. Maar welke inspanningen maken echt het verschil? En hoe passen we deze toe in de praktijk? Tijdens deze vorming ontdek je het PU-kader aan de hand van inspirerende voorbeelden.
10:45 - 11:15
Koffiepauze
Werken aan leefstijlverbetering: eerst groeigericht invoegen.
Key note lezing door Eetexpert
In zowat alle gesprekken met patienten zitten veel kansen om aan te kaarten wat ze kunnen doen voor meer gezondheid. Maar hoe kan je concreet inhaken vooraleer je die gezondheidsadviezen geeft? An Vandeputte illustreert welke tools het kenniscentrum Eetexpert hiervoor aanreikt aan allerlei professionals en omstaanders van patienten. Wat zeg je beter wel en beter niet ter preventie van eet- en gewichtsproblemen? Wat werkt om je impact te vergroten? En wat geeft je zelf tegelijk plezier in je werk?
Panelgesprek
12:45 - 13:45
Broodjeslunch
13:45 - 15:15
Workshops
Werken aan een gezonde mond is niet alleen de taak van de mondzorgprofessional, maar van ons allemaal. Tijdens de workshops denken we na over hoe we multidisciplinair aan de slag kunnen gaan met mondgezondheid binnen drie verschillende settings: gezin, zorg & welzijn en lokale besturen. We gaan graag met jou in dialoog. Neem deel aan één van onze workshops en laat je inspireren!
Plenaire terugkoppeling
Receptie
Workshops
Setting: GEZIN
Een gezonde mond begint al op jonge leeftijd. Goede gewoontes vormen de basis voor het hele leven. Maar hoe kunnen we kinderen en gezinnen het beste ondersteunen bij het aanleren van deze gewoontes?
In deze interactieve workshop verkennen we samen hoe jij een verschil kunt maken in de preventieve mondzorg. We bespreken hoe Gezonde Mond jou vanuit jouw werkveld kan ondersteunen. Ga met ons in dialoog en ontdek praktische mogelijkheden en samenwerkingsopties.
Focuspunten van de workshop
- ⇒ Bouwen aan een gezonde mond voor jong en oud. Samen leggen we de basis voor levenslange mondzorg.
- ⇒ Hoe kun je vanuit jouw werkveld bijdragen aan het bevorderen van preventieve mondzorg bij kinderen en gezinnen?
Doelgroep
Tandartsen, mondhygiënisten, medewerkers van huizen van het kind, eerstelijnszones, gezondheidsmakers, armoede- en welzijnsorganisaties, CLB’s, medewerkers van lokale besturen en iedereen die met gezinnen werkt.
Setting: ZORG & WELZIJN
Het bevorderen van mondgezondheid bij zorgafhankelijke personen – in de thuissituatie of bij verblijf in een zorgvoorziening – kan een uitdaging zijn. In deze workshop duiken we dieper in de praktijk van de dagelijkse mondzorg. We gaan samen op zoek naar oplossingen voor de weerstand die soms ervaren wordt bij het uitvoeren van mondhygiëne. Daarnaast bespreken we specifieke situaties waarin mondzorg extra aandacht vereist en delen we waardevolle tips en adviezen.
Deze workshop is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de mondzorg van zorgbehoevende mensen, van informele zorgverlener tot zorgprofessional.
Focuspunten van de workshop
- ⇒ De mate van ondersteuning bij de dagelijkse mondzorg.
- ⇒ Wanneer mondzorg extra aandacht vraagt: bijzondere adviezen.
- ⇒ Communicatie en training.
Doelgroep
Zorgverleners woonzorgcentra / zorgvoorzieningen voor personen met een beperking, tandartsen, mondhygiënisten, huisartsen, CRA's, apothekers, zorgverleners thuiszorg / revalidatiecentra / ziekenhuizen, mantelzorgers en alle geïnteresseerden.
Setting: LOKALE BESTUREN
Lokale besturen spelen een cruciale rol in het bevorderen van mondgezondheid. In deze workshop gaan we samen op zoek naar manieren om de mondgezondheid in jouw gemeente te verbeteren. We bespreken succesvolle samenwerkingen, delen praktische tools en strategieën, en helpen je bij het ontwikkelen van een lokaal actieplan.
Of je nu werkt bij een eerstelijnszone, een lokaal bestuur of als beleidsmaker, deze workshop biedt je de kennis en inspiratie om van jouw gemeente een mondgezonde gemeente te maken.
Focuspunten van de workshop
- ⇒ Samenwerkingen op vlak van preventieve (mond)zorg.
- ⇒ Tools en strategieën voor samenwerking.
- ⇒ Ontwikkeling van een actieplan.
Doelgroep
Eerstelijnszones, lokale besturen, beleidsmakers, gezondheidsmakers, intergemeentelijke preventiewerkers en alle geïnteresseerden!
Hoe bereik je het provinciehuis?
Fiets
Er is een vrijliggend fietspad naast de Leuvense ringweg waar je in beide richtingen mag fietsen. Je kan je fiets parkeren vlak naast of onder het gebouw. Gebruik je de fiets voor langere afstanden? Neem een kijkje op fietssnelwegen.be
Openbaar vervoer
Het provinciehuis ligt op loopafstand van het trein- en busstation van Leuven. Kom je het station buiten gewandeld, ga dan naar links over het Roger Van Overstraetenplein.
Auto
Rij vanop de E40 de E314 op en neem onmiddellijk afrit 15 richting Leuven centrum. Volg de weg tot aan de Leuvense ring, rij rechts op richting Tienen en Diest. Je rijdt tot voorbij de Tiense Poort. Kies bij het naderen van het provinciehuis de rechterrijstrook en rij door, richting station, tot op het einde. Sla vervolgens voorzichtig rechtsaf en rij stapvoets, met respect voor voetgangers en fietsers die hier je pad kruisen, onder de voetgangersbrug (Roger Van Overstraetenplein) tot aan de spoorweg. Draai nu naar rechts en zet je tocht verder langs de sporen, richting provinciehuis.
GPS gebruiken?
Opgelet: soms herkent oudere gps-software het adres "Provincieplein" niet. Voer dan als straatnaam "Tiensevest - kruising met Justus Lipsiusstraat" in.
Het provinciehuis is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, kinderwagens, slechtzienden, enz.
Mocht je nog vragen hebben, neemt dan contact met ons op.