Ieders Mond Gezond
Een gezonde mond voor iedereen? Helaas is dat niet de realiteit.
Heel wat personen met een sociale kwetsbaarheid ondervinden financiële, administratieve of sociale drempels om tot bij een mondzorgprofessional te geraken. Daardoor is het gemiddeld gezien niet zo goed gesteld met hun mondgezondheid. De gevolgen van aanslepende mondproblemen zijn echter groot: pijn, schaamte, een hogere tandartsrekening, extra lichamelijke klachten, minder zelfvertrouwen, problemen om werk te vinden …
Toch kan dit probleem aangepakt worden.
Om de ‘kloof’ tussen personen met een sociale kwetsbaarheid en de mondzorgprofessional te verkleinen, organiseert IEDERS MOND GEZOND voor welzijns- en gezondheidswerkers een opleiding “mondzorgcoach”.
Deze kosteloze ééndaagse opleiding stelt medewerkers van armoedeorganisaties in staat om mensen uit hun organisatie te helpen waar nodig. Het gaat dan vooral over het toeleiden van mensen uit de doelgroep naar een lokale mondzorgprofessional en de communicatie tussen patiënt en zorgverlener vergemakkelijken. In sommige gevallen vervullen ze, letterlijk, de rol van tolk.
De mondzorgcoach fungeert dus als brug tussen de patiënt en de reguliere zorg. Indien nodig begeleiden zij de mensen tot in de praktijk. Ze zorgen er ook voor dat de patiënten administratief in orde zijn vóór het eerste consult. Zo kan de mondzorgprofessional zich volledig richten op de zorg, en vallen zij voor wie deze extra financiële of sociale ondersteuning noodzakelijk is, niet ongemerkt of onbedoeld uit de boot.
Door de juiste kennis over mondgezondheid aan te reiken binnen armoede- en welzijnsorganisaties, ondersteunt de mondzorgcoach de mondzorgprofessional.
Naast opleidingen biedt IEDERS MOND GEZOND in samenwerking met welzijns- en gezondheidswerkers ook gratis mondscreenings aan voor hun doelgroep. Tandartsen en mondhygiënisten verbonden aan het project komen dan een volledige of halve dag ter plaatse om de monden na te kijken en advies te geven.
Ze voeren geen behandelingen uit, maar geven wél een doorverwijzing voor een lokale mondzorgprofessional mee. De mondzorgcoaches volgen samen met de patiënt het financiële luik en vervolgafspraken op en stimuleren de vereiste gedragsveranderingen via preventie.
Heb je een vraag? Bekijk zeker onze veelgestelde vragen. Of neem contact op.
Veelgestelde vragenContacteer ons