Wat is mijn statuut bij het ziekenfonds?

Gewoon statuut

Mensen met een gemiddeld inkomen en een goede algemene gezondheid hebben een gewoon statuut bij het ziekenfonds. Dat betekent dat het ziekenfonds voor de meeste behandelingen bij de tandarts ongeveer 75% van de kosten terugbetaalt. De tandarts moet dan wel geconventioneerd zijn. Om de terugbetaling te krijgen, dient de patiënt zijn getuigschrift, samen met een klevertje, in bij het ziekenfonds. Als patiënt betaal je zelf ook een deel: dat heet het remgeld.

Tot de leeftijd van 18 jaar betaalt het ziekenfonds de meeste behandelingen bij een geconventioneerde tandarts terug, en hoef je dat remgeld niet te betalen. Je zou dus kunnen zeggen dat het tandartsbezoek voor kinderen ‘gratis’ is, wanneer de tandarts aan conventietarief werkt. Maar opgelet, dat geldt niet voor orthodontische behandelingen.

Statuut van verhoogde tegemoetkoming

Bij mensen met een statuut van verhoogde tegemoetkoming betaalt het ziekenfonds de meeste behandelingen volledig terug. Vaak hebben personen met een laag inkomen, een chronische ziekte of invaliditeit dit statuut. In sommige gevallen kent het ziekenfonds dit automatisch toe, maar dat is niet altijd het geval. Vraag dit dus zeker na bij je ziekenfonds, misschien heb je wel recht op dit statuut zonder dat je het zelf weet.

Het statuut van verhoogde tegemoetkoming biedt daarnaast nog vele andere voordelen:

  • Geneesmiddelen en ziekenhuisopnames kosten minder
  • Lagere bijdrage voor de Vlaamse zorgverzekering
  • 50% korting op treinreizen en een nog grotere korting op busabonnementen
  • Recht op een verwarmingstoelage, indien je huis verwarmd wordt met huisbrandolie, aardgas of verwarmingspetroleum

De maximumfactuur

Voor alle Belgische burgers geldt ook een maximumfactuur. Wanneer je medische kosten een bepaald bedrag overschrijden, betaalt het ziekenfonds alle bijkomende remgelden volledig terug. De maximumfactuur wordt berekend door de ziekenfondsen en automatisch toegekend. Wel is het zo dat je inkomen het plafondbedrag bepaalt: hoe minder je verdient, hoe lager het plafondbedrag.