Opleiding ‘Het gebruik van de Gezonde Mondkoffer’

De opleiding ‘Het gebruik van de Gezonde Mondkoffer wordt momenteel herwerkt, op basis van de feedback van deelnemers. We zullen deze na de herwerking opnieuw geven. Indien je graag al contactgegevens achterlaat om op de hoogte te blijven van de toekomstige opleiding, dan kan dit via dit formulier. Hou zeker ook onze website en sociale media kanalen in de gaten!

Breng jij graag jouw kennis over preventieve mondzorg over aan anderen? Sta jij graag voor een groep? Wil jij graag vorming geven in scholen, huizen van het kind, of zorgvoorzieningen, lokaal dienstencentra, woonzorgcentra,…? En wil jij dit graag doen aan de hand van kant-en-klare materialen? Dan is de opleiding ‘Het gebruik van de Gezonde Mond koffer’ op donderdag 9 februari 2023 iets voor jou.

Voor wie? Verpleegkundigen, leerkrachten, opvoeders van zorgvoorzieningen, logopedisten, preventiewerkers van een lokaal bestuur, mondhygiënisten en tandartsen,… kortom, iedereen die interesse heeft in het thema preventieve mondzorg bij verschillende doelgroepen kan bij ons de opleiding ‘Het gebruik van de Gezonde Mond koffer’ volgen.

Wat? De Gezonde Mond koffers zijn uitleenboxen vol materiaal om kinderen, volwassenen, ouderen en personen met een beperking te laten kennismaken met preventieve mondzorg en het bezoek aan de tandarts/mondhygiënist. De basiskoffer voor kinderen en jongeren wordt aangevuld met materialen voor personen met een beperking en ouderen. Deze extra materialen zijn te ontlenen vanaf 1 januari 2023. In elk Vlaams Logo kan één basis Gezonde Mond koffer met of zonder de extra materialen uitgeleend worden.

Om zelfstandigen en organisaties te ondersteunen –  in het geven van vormingen rond preventieve mondzorg door het gebruik van deze koffer – wordt er een 3 uur durende, kosteloze opleiding voorzien vanuit het Vlaams Instituut Mondgezondheid (Gezonde Mond). In deze opleiding kom je meer te weten over:

 • Wat is het Vlaams Instituut Mondgezondheid?
 • Wat is een gezonde mond en wat is een ongezonde mond?
 • Wat zijn de algemene basisadviezen mondgezondheid? Wat zijn bijzondere adviezen mondzorg?
 • Hoe gebruik ik de Gezonde Mond koffer?
  • materialen voor kinderen en jongeren
  • materialen voor kwetsbare ouderen
  • materialen voor personen met een beperking
 • Vergoeding en afspraken ‘Freelance lesgever mondzorg’

Wanneer? Donderdag 9 februari 2023 om 9u30-12u30.

Waar? Leuven & via livestream

Opgelet: deze opleiding is een herhaling van de opleiding die gegeven werd op 13/12/2022 in Gent. 

Inschrijven? Via deze link. De uiterlijke inschrijvingsdatum is maandag 30/01/2022. Alle deelnemers worden op dinsdag 31/01/2023 gecontacteerd.

What’s next? Na de opleiding ben je in staat om aan de slag te gaan met alle materialen in de Gezonde Mond koffer. Indien je interesse hebt om op frequente basis vorming te geven als zelfstandige (in bijberoep), kom je in aanmerking als ‘freelance lesgever mondzorg’ bij het Logo in jouw buurt. Wanneer de vraag zich stelt van een lokale actor om een vorming te organiseren, kan het Logo jou hiervoor contacteren.  Het Logo zet je verder op weg. Het Logo biedt (praktische) ondersteuning bij uitlening van de koffer en de organisatie van de vorming (het contact met de aanvrager, de uitbetaling van de freelance lesgever, de promotie van de vorming,…).

Mondzorgprofessionals (tandartsen en mondhygiënisten) komen ook in aanmerking als ‘freelance lesgever mondzorg’. Naast het volgen van deze opleiding ‘het gebruik van de Gezonde Mond koffer’ kunnen mondzorgprofessionals een verdiepende opleiding ‘Het geven van opleidingen aan specifieke, kwetsbare groepen’ volgen. Deze zal plaatsvinden in juni 2023 – meer concrete informatie volgt later.