Terug

Vlaanderen is weer 95 mondzorgcoaches rijker!

'Ieders Mond Gezond' sloeg de handen in elkaar met vijf at random geselecteerde eerstelijnszones.

Vlaanderen is weer 95 mondzorgcoaches rijker!

Dit voorjaar organiseerden we met ons project 'Ieders Mond Gezond' een opleidingsreeks tot mondzorgcoach, verspreid over heel Vlaanderen. Dit deden we in samenwerking met vijf at random geselecteerde eerstelijnszones, met als doel de toegankelijkheid tot mondzorg te verbeteren voor mensen met een sociale kwetsbaarheid. Vanwege de grote vraag, organiseerden we nog een extra opleidingsdag in Gent. Wij blikken met een positief gevoel terug en kijken uit naar verdere samenwerking met onze nieuwe coaches!

  • Wat is een eerstelijnszone?

Een eerstelijnszone is een netwerk van eerstelijnsaanbieders (bv. huisartsen, maatschappelijk werkers, psychologen…) binnen een afgebakend gebied bestaande uit één of meerdere steden of gemeentes. Ze delen kennis en informatie en kijken naar de lokale zorgbehoeften om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren. Een perfecte partner voor Gezonde Mond, aangezien zij hun netwerk als geen ander kennen. 

  • Waarom heeft Vlaanderen mondzorgcoaches nodig?

Om de kloof tussen personen in kansarmoede en de mondzorgprofessional te verkleinen, zijn mensen nodig die de brug kunnen slaan tussen beiden. Na de eendaagse kosteloze opleiding, kunnen medewerkers van armoedeorganisaties hun cliënten helpen met hun dagelijkse mondhygiëne, afspraken te maken bij de tandarts en de financiële en administratieve zaken te regelen. Voor de mondzorgprofessional vergroot dit de kans op een vlot verloop van de communicatie en behandeling, wat ook voor hen de mondzorgcoach een belangrijk brugfiguur maakt.

  • Samen sterk

De samenwerking met de eerstelijnszones biedt een geweldige kans om actief te zijn binnen alle Vlaamse provincies. Ook het feit dat zij binnen hun regio de juiste personen en organisaties weten te bereiken, is een enorme meerwaarde. Er liggen natuurlijk ook uitdagingen. In sommige eerstelijnszones zijn weinig armoedeorganisaties, en die er zijn, zijn vaak onderbemand. Ook het tekort aan mondzorgprofessionals bemoeilijkt soms de toegang tot mondzorg, des te belangrijker dus om de krachten te bundelen en te roeien met de riemen die we hebben!

  • Opkomst

In totaal volgden 95 enthousiastelingen dit voorjaar de opleiding. Vlaanderen is dus weer 95 mondzorgcoaches rijker! We werden warm ontvangen door eerstelijnszone Westhoek, regio Aalst, AMALO, Noorderkempen en Kemp & Duin. Ook in Gent organiseerden we een opleidingsdag. 

Sinds 2016 organiseert Ieders Mond Gezond de opleiding mondzorgcoach. Vandaag staat de teller op 394 opgeleide mondzorgcoaches! 

  • Planning

In november organiseren we een intervisiebijeenkomst, waarvoor alle opgeleide mondzorgcoaches, ook van voorgaande jaren, worden uitgenodigd. Tijdens deze bijeenkomst krijgen de coaches de kans om van elkaar te leren en ervaringen en ideeën uit te wisselen.

Ben je geïnteresseerd om de opleiding mondzorgcoach te volgen? Laat dan je gegevens na via dit formulier en wij houden je op de hoogte van nieuwe opleidingsdata in 2025.

  • Dankwoord

Wij willen alle betrokken medewerkers van de eerstelijnszones en alle deelnemers hartelijk bedanken. Zonder jullie engagement en enthousiasme was dit niet mogelijk geweest.

We kijken uit naar toekomstige samenwerkingen en verdere uitbreidingen van onze opleiding. Wetende dat Vlaanderen 59 eerstelijnszones telt en Brussel nog één, weten wij wat gedaan de komende jaren!

Vlaanderen is weer 95 mondzorgcoaches rijker!

Heb je een vraag? Bekijk zeker onze veelgestelde vragen. Of neem contact op.

Veelgestelde vragen
Contacteer ons