Terug

Mondgezondheid ontbreekt in artikel over frisdrankgebruik bij Vlaamse tieners.

Aandacht voor mondgezondheid zou niet mogen ontbreken in campagnes rond voeding en preventie.

Mondgezondheid ontbreekt in artikel over frisdrankgebruik bij Vlaamse tieners.

Het recente OESO-rapport over de gezondheid van Europese jongeren legt terecht de focus op voedingsgewoonten en hun impact op de algemene gezondheid. Maar in de discussie over de hoge consumptie van frisdrank bij Vlaamse tieners — 24% drinkt dagelijks gesuikerde frisdrank — wordt een essentieel aspect volledig over het hoofd gezien: de mondgezondheid.

Als preventiepartner in Vlaanderen, vinden we het vanuit Gezonde Mond belangrijk om te benadrukken dat frisdrank niet alleen schadelijk is voor het gewicht of de bloedsuikerspiegel, maar ook een directe en blijvende impact heeft op onze tanden. Op vlak van mondgezondheid zijn tandbederf (cariës) en tanderosie de twee grootste gevaren van suikerhoudende en zure dranken.

Wanneer je frisdrank consumeert zetten bacteriën in de mond suikers om in zuren die het tandglazuur aanvallen. Bij frequent gebruik krijgt het glazuur onvoldoende tijd om te herstellen, waardoor gaatjes ontstaan. Zelfs "light" frisdranken bevatten zuren die het tandoppervlak oplossen, een proces dat we erosie noemen. Dit is onomkeerbaar en kan uiteindelijk leiden tot pijn, gevoeligheid en zelfs tandverlies.

Volgens cijfers van de WHO heeft in België bijna een derde van de kinderen onbehandelde cariës in het melkgebit. In het blijvend gebit heeft 27,4% van de bevolking onbehandelde cariës, en de cijfers zijn vergelijkbaar voor ernstige tandvleesontsteking. Dit wil zeggen dat meer dan 1 op 4 Belgen minstens één probleem in de mond heeft, en dat terwijl het merendeel van de mondproblemen voorkomen kan worden.

Zowel cariës als erosie zijn grotendeels te voorkomen door preventie. Een goede zorg voor je mond steunt op 3 pijlers:

  1. Goede dagelijkse mondhygiëne: twee keer per dag twee minuten de tandenpoetsen.
  2. Jaarlijks mondonderzoek bij een mondzorgprofessional, en voor kinderen raden we twee keer per jaar aan.
  3. Mondvriendelijke voeding: producten die geen vrije suikers bevatten en geen schadelijke impact hebben op onze tanden (zoals groenten, vlees(vervangers), vis, ongesuikerde yoghurt, …). Ook beperk je het aantal eet- en drinkmomenten best tot maximaal 5 per dag zodat je tanden tussendoor kunnen herstellen.

Gezond begint in je mond!

Het stimuleren van bewustwording rond voeding is belangrijk, maar dan met aandacht voor het volledige plaatje. Een gezonde mond draagt bij aan de individuele levenskwaliteit, is essentieel voor het fysiek en mentaal welbevinden, en maakt integraal deel uit van de algemene gezondheid. Aandacht voor mondgezondheid zou dan ook niet mogen ontbreken in campagnes rond voeding en preventie.

Meer over het belang van mondzorg: https://gezondemond.be/themas/een-gezonde-mond/belang-van-mondzorg.html

Meer over mondvriendelijke voeding: https://gezondemond.be/themas/een-gezonde-mond/mondvriendelijke-voeding.html

Naar de cijfers: https://cdn.who.int/media/docs/default-source/country-profiles/oral-health/oral-health-bel-2022-country-profile.pdf?sfvrsn=bfc3455f_6&download=true

Link naar artikel VRT nws: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/11/18/bijna-1-op-de-4-belgische-tieners-drinkt-elke-dag-frisdank-vee

 

Mondgezondheid ontbreekt in artikel over frisdrankgebruik bij Vlaamse tieners.

Heb je een vraag? Bekijk zeker onze veelgestelde vragen. Of neem contact op.

Veelgestelde vragen
Contacteer ons