Terug

Memorandum 2024: Een gezonde mond voor elke Vlaming!

Aanbevelingen voor preventie en gezondheidsbevordering op vlak van mondgezondheid.

Memorandum 2024: Een gezonde mond voor elke Vlaming!

Een slechte mondgezondheid ondermijnt de algemene gezondheid en levenskwaliteit van elke persoon  met  psychosociale gevolgen voor het individu en de maatschappij. Bij 1 op 4 Belgen is er sprake van onbehandelde mondproblemen, terwijl het overgrote deel hiervan te voorkomen is. Meer preventie zorgt niet alleen voor een betere algemene gezondheid en minder (financiële) druk voor de individuele Vlaming en het zorgsysteem, maar is ook een belangrijke schakel in het bestrijden van de sociale ongelijkheid. Gezonde Mond roept op tot versterking van de preventieve mondzorg in Vlaanderen en Brussel.

Infographic Memorandum 2024

  • MONDGEZONDHEID ALS ESSENTIEEL ONDERDEEL VAN DE ALGEMENE GEZONDHEID

Kwalitatieve mondzorg is een noodzaak voor een goede algemene gezondheid. Een adequaat gezondheidszorgbeleid dient rekening te houden met de mondgezondheid en dient dit te integreren in relevante beleidsmaatregelen, nationale gezondheidsprogramma’s en in het onderwijs. Meer gecoördineerde politieke en financiële samenwerking is noodzakelijk, zowel op Vlaams en Federaal niveau. 

  • MONDGEZONDHEID VOOR IEDEREEN, ALTIJD EN OVERAL

Om de toegankelijkheid van mondzorg voor iedere Vlaming te verbeteren dient de focus meer op preventie dan op curatie te liggen beter afgestemd op de noden van diverse (kwetsbare) doelgroepen. Hiervoor is de integratie van de mondgezondheid in de eerstelijnszorg cruciaal, als onderdeel van de geïntegreerde zorg en met aandacht voor meer naadloze interdisciplinaire samenwerking.

Het optimaal inzetten van mondhygiënisten, met aangepaste honorering van (preventieve) mondzorg binnen en buiten de reguliere praktijk (bv. het verlenen van zorg en gezondheidseducatie) is een verstandige keuze ter bestendiging van de werkkracht.  

  • INVESTEREN IN (MOND)GEZONDHEIDSBEVORDERING EN PREVENTIE

Om alle mensen in staat te stellen om de best mogelijke mondgezondheid te bereiken en te onderhouden, moeten sociale determinanten van mondproblemen meer gemeenschappelijk aangepakt worden (common risk approach).

Dit vraagt om gecoördineerde, evidence-based, kosteneffectieve en duurzame interventies op alle niveaus. Een belangrijke maatregel is het correct financieren van preventieve handelingen en adviezen door de tandarts of mondhygiënist samen met beleidsmaatregelen op vlak van suikerconsumptie, tabak- en alcoholgebruik.

Er moet meer ingezet worden op het actief opsporen van risicodoelgroepen, en het interdisciplinair en intersectoraal samenwerken met oa. ‘community health workers’ oa. in het kader van zorgzame buurten. Ook dient mondgezondheidspromotie verder uitgebreid te worden in scholen, zorgvoorzieningen en publieke plaatsen, in functie van empowerment van het individu en alle andere actoren binnen de welzijns- en gezondheidssector.

  • DOELMATIG OMGAAN MET DE BESCHIKBARE WERKKRACHTEN

Vlaanderen heeft een toekomstgerichte aanpak nodig om de instroom aan mondzorgprofessionals af te stemmen op de toenemende zorgvraag. Zowel tandarts en mondhygiënist als niet-mondzorgprofessionals zijn essentieel binnen de multidisciplinaire aanpak.

De focus moet liggen op het optimaliseren van de inzet van de beschikbare professionals. Dit door een duidelijke taakdifferentiatie voor diverse mondzorgprofessionals, en het creëren van een wettelijk kader voor de mondhygiënisten zodat tewerkstelling in  zorgorganisaties, onderwijs, en lokale besturen mogelijk wordt. Ook het opleiden en inzetten van niet-mondzorgprofessionals voor kwetsbare groepen is belangrijk om het draagvlak van mondgezondheid te vergroten.

Gezonde Mond wil als expertisecentrum ambassadeur zijn voor een beter mondgezondheidsbeleid in 2030 en bouwt actief mee aan de weg hier naartoe.
Want... gezondheid begint in de mond!

Het volledige Memorandum kan je onderaan deze pagina downloaden.

Memorandum 2024: Een gezonde mond voor elke Vlaming!

Heb je een vraag? Bekijk zeker onze veelgestelde vragen. Of neem contact op.

Veelgestelde vragen
Contacteer ons