De mond van 0 tot 6 jaar: het melkgebit
Het eerste melktandje
De eerste melktand breekt door bij je kindje wanneer het ongeveer zes maanden oud is. Het gebeurt meestal eerst in de onderkaak. Dit is de ‘gemiddelde’ doorbraaktijd. Wanneer de eerste melktand enkele weken langer op zich laat wachten of juist eerder doorbreekt, is dit geen enkel probleem.
Het volledig melkgebit
Rond de leeftijd van 2,5 à 3 jaar beschikt je kindje normaal gezien over een volledig melkgebit. Dat bestaat uit 20 melktanden. Melktanden hebben ook bloedvaatjes en zenuwvezels die we tandpulpa noemen. Veel mensen veralgemenen deze tot ‘de tandzenuw’.
Waarom ‘wiebelen’ losstaande melktanden?
Melktanden hebben ook een wortel, de melkkiezen zelfs twee of drie, die meestal een heel stuk langer zijn dan de tandkroon die we zien in de mond. Misschien is het je al opgevallen dat wanneer je een uitgevallen melktand bekijkt, deze helemaal geen wortel lijkt te hebben. Dit is gemakkelijk te verklaren. Wanneer de volwassen tand begint door te breken, zet deze een proces in gang waarbij de wortel van de melktand als het ware wordt ‘opgegeten’. Dit noemen we resorptie (zie foto onder). Door deze resorptie wordt de wortel van de melktand steeds verder afgebroken tot hij niet meer voldoende vastzit in het kaakbeen en uitvalt. Het kan dus helemaal geen kwaad om aan een losstaande melktand te wiebelen.
Kunnen volwassenen nog melktanden hebben?
De nieuwe, definitieve tand veroorzaakt deze resorptie door druk te zetten, dus het is logisch dat deze volwassen tand vrij snel na het uitvallen van de melktand aan het oppervlak verschijnt. Wanneer door een genetische ‘fout’ één of meerdere blijvende tanden ontbreken, zal de melktand in de meeste gevallen niet geresorbeerd worden en blijven staan. Het kan dus best dat volwassen mensen ook op latere leeftijd nog enkele melktanden hebben.