Dag van de mondgezondheid

Op 20 maart 2023 is het de dag van de mondgezondheid. Ook dit jaar zet Gezonde Mond in op het thema ‘Be proud of your mouth!’. Eerder dit jaar publiceerde de world health organisation (WHO) het ‘global oral health status report’. In dit rapport wordt de mate en de ernst van mondaandoeningen wereldwijd aangetoond. Gezonde Mond kiest ervoor om dit jaar in te zetten op het aantonen van het belang van preventie. De actie dit jaar georganiseerd wordt is:

Samen poetsen voor een gezonde mond!

Op 20 maart om 13u poetsen we allemaal samen de tanden. Doe mee met jouw klas, collega’s, zorgvoorziening of gemeente, deel jouw tandenpoetsmoment via #dagvandemondgezondheid en maak kans op leuke prijzen!

Wil jij deze campagne graag mee ondersteunen? Neem dan zeker eens een kijkje onderaan deze pagina!

Wedstrijd

Op 20 maart 2023 kan je enkele prijzen winnen!

  • 2x elektrische tandenborstel
  • 5x poetspaard
  • 1x opleiding verzorgd door Gezonde Mond

Hoe doe je mee? Maak een foto van jezelf, je klas, je zorgvoorziening, je collega’s,… met je tandenborstel. Plaats deze foto online op 20 maart met vermelding ‘#dagvandemondgezondheid’. Vraag zeker toestemming aan iedereen die op de foto staat!

Wedstrijdreglement

Iedereen die een foto op LinkedIn, Instagram of facebook plaatst met vermelding ‘#dagvandemondgezondheid’, tussen 20 maart 2023 en 24 maart 2023 maakt kans op een prijs. Op 24 maart 2023 tussen 12u en 16u kiest een jury van Gezonde Mond medewerkers de 8 leukste inzendingen uit. De winnaars worden met voor- en achternaam bekend gemaakt via de eigen sociale media kanalen.

Korte tekst (sociale media)

  • Mondaandoeningen (gaatjes, tandvlees- en kaakbotontstekingen,..) zijn wereldwijd de meest voorkomende aandoening. Ze treffen tot 50% van de wereldbevolking! Wist je dat dit met een goede preventie bijna volledig te vermijden is? Om dit in de kijker te zetten nodigen we iedereen uit om op maandag 20 maart om 13u allemaal samen de tanden te poetsen voor een GEZONDE MOND!
  • 1 op 3 personen heeft onbehandelde mondproblemen waaronder gaatjes, in de mond. Wist je dat dit met een goede preventie bijna volledig te voorkomen is? Om dat in de kijker te zetten poetsen we op maandag 20 maart om 13u allemaal samen de tanden voor een GEZONDE MOND!

Lange tekst (websites)

Wereldwijd hebben 3,5 miljard mensen problemen in de mond. Dit maakt dat mondproblemen de meest voorkomend gezondheidsproblemen zijn. Zo komen tandbederf en tandvlees- en kaakbotonstekingen meer voor dan mentale aandoeningen, hart- en vaataandoeningen, suikerziekte, chronische luchtwegaandoeningen en verschillende soorten kanker. Meer dan 1 persoon op 3 heeft niet behandeld tandbederf of cariës. Dit meest voorkomend gezondheidsprobleem wordt ook vastgesteld bij  kinderen. Eén op 5 personen ouder dan 15 jaar heeft een ernstige tandvlees- of kaakbotontsteking (gingivitis of parodontitis). Ook het aantal tandtrauma’s wordt vaak vergeten. Er wordt geschat dat 1 op de 5 kinderen voor de leeftijd van 12 jaar ooit een tandtrauma heeft gehad. Dit kan gaan van letsel aan de tand, het tandvlees of de zone in en rond de mond. Beide mondproblemen komen ook nog meer voor bij personen met beperkingen en kwetsbare ouderen. Deze aandoeningen in de mond hebben een grote impact op de algemene gezondheid en de  kwaliteit van leven. Het goede nieuws is dat deze problemen grotendeels te voorkomen zijn door aan preventie te doen. Drie pijlers zijn hiervoor van belang: een goede dagelijkse mondhygiëne, een jaarlijks tandartsbezoek en mondvriendelijke voeding. De WHO lanceerde recent een eerste rapport, dat een inkijk geeft op de toestand van de mondgezondheid wereldwijd met als doel acties te stimuleren om de mondgezondheid wereldwijd te verbeteren tegen 2030.

Call to action:

Als Gezonde Mond willen we daarom samen met de WHO hiervoor actie ondernemen. Om de mondgezondheid op maandag 20 maart 2023 in de kijker te zetten willen we graag iedereen uitnodigen samen de tanden te poetsen om 13 uur.  Neem dus zeker je tandenborstel en tandpasta mee naar school of naar je werk en poetsen maar! Maak een leuk filmpje van jullie ‘tandenpoetsmoment’ en maak kans op één van onze mooie prijzen. Vergeet zeker #dagvandemondgezondheid niet te gebruiken!

Hou zeker onze kanalen in de gaten want ook wij doen mee met verschillende acties!

Materialen 2023

Persmap: klik hier om de persmap te openen. (versie 1/03)

Organiseer jij iets, en wil je graag je actie delen via onze persmap? Dat kan! Stuur je actie door naar laure.daes@gezondemond.be .

Wil je de actie graag bekendmaken binnen jouw organisatie? Dan kan je onze flyer downloaden. We maakten twee versies.

  • Eén flyer is bewerkbaar in canva. Canva is een eenvoudige ontwerptool waarop je met jouw eigen gratis account de poster die Gezonde Mond ontwikkelde, kan overnemen om zelf te bewerken. Gelieve de poster te kopiëren naar je eigen account, dan kan je hem bewerken met persoonlijke foto’s Je kan deze flyer via deze link openen.
  • Je kan de flyer in niet-bewerkbare versie downloaden door op de afbeelding te klikken.

Verspreid je de actie graag mee? Dan kan je deze e-mailbanner gebruiken!

Als je de actie graag deelt via sociale media kan je dit bericht gebruiken:

Heb je een scherm waarop je de actie graag aankondigt, klik dan op de afbeelding hieronder.

Deze campagne is mogelijk met de steun van: