Wanneer moet je poetsen en hoe poets je goed?

  • Poets je tanden minstens twee keer per dag: zeker ’s avonds voor het slapengaan en op een andere moment van de dag (bijvoorbeeld ’s morgens).
  • Een grondige poetsbeurt duurt minstens twee minuten.
  • Poets niet direct nadat je iets zuur of zoet hebt gegeten of gedronken. Je wacht beter een uur. Door de inwerking van het zuur in combinatie met het borstelen slijt je tandglazuur sneller dan normaal.

De basisregels voor zuivere tanden

Tandplak ontwikkelt zich op je tanden, vooral op de tussenvlakken, de groeven van het kauwvlak en tegen het tandvlees aan. Tandplak is dat witgele beslag op je tanden. Het bestaat voor het grootste deel uit bacteriën die suikers omvormen tot zuren. Die zuren tasten het tandglazuur aan waardoor cariës of tandbederf kan ontstaan.
Wat en hoeveel keer per dag je eet en drinkt, en ook de manier waarop je je tanden reinigt, beïnvloedt deze zure aanval op je tanden. Een goede mondhygiëne voorkomt problemen!
Poetsen met een tandenborstel en tandpasta is nog altijd de beste methode om dagelijks je tanden te verzorgen. Poets altijd met je eigen tandenborstel, deel hem niet met een familielid. Spoel na het poetsen je borstel goed uit met veel water, laat hem drogen en plaats hem in een beker of houder met de borstelkop rechtop.

Kies een goede tandenborstel

Een goede tandenborstel heeft een recht handvat dat gemakkelijk vast te houden is. Er bestaan tandenborstels voor verschillende leeftijden. Hoe jonger de persoon hoe kleiner de borstelkop. Ook volwassenen gebruiken best een tandenborstel met kleine borstelkop omdat deze overal gemakkelijk bij kan.

Manueel kan je voldoende efficiënt poetsen. Sommige hoekjes en kantjes zijn soms nét iets gemakkelijker bereikbaar met een elektrische tandenborstel dankzij het kleine borstelkopje en de automatische bewegingen. Zorg ervoor dat je ook met een elektrische tandenborstel minstens twee minuten poetst en dat je alle vlakken van je tanden grondig aanpakt.

Ook het napoetsen van de achterste kiezen bij kinderen (minstens één maal per dag) kan met een elektrische tandenborstel vlotter gebeuren omdat je geen horizontale heen-en-weer bewegingen moet maken.

Niet vergeten je tandenborstel te vervangen

Poets twee keer per dag en minstens twee minuten. De kwaliteit van je tandenborstel is daarbij ook belangrijk. Vervang je borstel wanneer je slijtage vaststelt. Dit kan je zien wanneer de haartjes niet meer mooi evenwijdig staan.
Ook het opzetborsteltje van je elektrische tandenborstel moet je op tijd vervangen als de haartjes uit elkaar gaan staan.

Kies een geschikte tandpasta

Wist je dat er verschillende soorten tandpasta bestaan? We delen ze in naar leeftijd, smaak en werking.

Leeftijd Fluorideconcentratie in de tandpasta Aantal poetsbeurten per dag Hoeveelheid tandpasta
Tot 2 jaar 1000 ppm 2 Rijstkorrel grootte
Tussen 2 en 6 jaar 1000 ppm 2 Erwt grootte
Boven 6 jaar en volwassenen 1450 ppm 2 1-2 cm

De adviezen voor het gebruik van fluoride vind je ook terug op de website van de Hoge Gezondheidsraad.

Over de leeftijd

De hoeveelheid fluoride die een tandpasta bevat, kan verschillen. Deze informatie kan je terugvinden in de tekst die op de tube staat. Vanaf het doorbreken van de eerste melktand tot en met 6 jaar gebruik je best een tandpasta met 1000 ppm fluoride. Vanaf 6 jaar gebruik je altijd tandpasta met 1450 ppm fluoride. Op advies van je tandarts kan je ook tandpasta gebruiken met nog meer fluoride (bijvoorbeeld 2500 ppm).

Over de smaak

Vele tandpasta’s bevatten munt.
Om het poetsen aangenamer te maken worden verschillende smaken toegevoegd, en ook detergenten.
Er zijn ook homeopathische tandpasta’s, die vooral kruiden bevatten. Let erop dat je tandpasta steeds fluoride bevat.

Over de werking

Er bestaan heel veel soorten tandpasta en de fabrikanten maken heel wat publiciteit. Zo bestaan er tandpasta’s die aangeven tandvleesontstekingen te voorkomen. Deze bevatten meestal chloorhexidine (chx) of andere ontstekingsremmende producten. Andere geven aan tandsteenvorming af te remmen. Nog anderen maken de tanden (vooral de tandhalzen) minder gevoelig voor zoet-, zuur-, koude- en warmteprikkels. De belangrijkste taak van je tandpasta is en blijft om je te helpen tandplak effectief weg te poetsen en je tanden sterker te maken! Wees voorzichtig met tandpasta’s die aangeven je tanden witter te maken. Overmatig gebruik wordt afgeraden, want ze schuren te veel. Vraag advies aan je tandarts.