Bezoek aan tandarts of mondhygiënist

Wat is het verschil tussen een tandarts en een mondhygiënist?

Bezoek aan tandarts of mondhygiënist

Gezonde Mond verwijst in haar communicatie regelmatig naar de tandarts en/of de mondhygiënist. De opleidingsinstituten en beroepsverenigingen van beide zorgberoepen zijn lid van het consortium preventieve mondzorg dat instaat voor de werking van Gezonde Mond. Maar, wat is nu het verschil tussen een tandarts en een mondhygiënist, en bij wie kan je aankloppen voor welk advies of probleem? Daarover vertellen we hieronder meer.

De tandarts

De tandarts onderzoekt de mondholte, stelt diagnoses, maakt behandelplannen op, en voert tandheelkundige behandelingen uit. Dit met focus op het handhavenherstellen en verbeteren van de mondgezondheid, met als doel zo lang mogelijk behoud van een gezond natuurlijk gebit met al zijn functies. Afhankelijk van de specialisatie, voert de tandarts verschillende taken uit:  

  • de algemeen tandarts is diegene waarbij je (half-)jaarlijks op controle gaat. Deze tandartsen zijn bevoegd voor onderzoek en behandeling van de gehele mondholte zoals, de tanden, de steunweefsels, de kauwspieren, het kaakgewricht en de omliggende weke delen. Ze maken behandelplannen op voor hun patiënten en sturen door naar collega-tandartsen met een andere specialisatie waar nodig. 
  • de tandarts-specialist in de orthodontie is de tandarts die zich richt op het optimaliseren van de stand van de tanden en de kaakgroei door middel van uitneembare en/ of vaste beugels. 
  • de tandarts-specialist in de parodontologie is diegene die zich bezighoudt met de preventie, diagnose en behandeling van paradontale aandoeningen. Dit zijn aandoeningen van de steunweefsels van de tanden zoals het kaakbot, tandvlees en parodontaal ligament. 

In Vlaanderen zijn er twee beroepsverenigingen die de tandartsen vertegenwoordigen, dit zijn het VVT (Verbond der Vlaamse Tandartsen) en het VBT (Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen). 

De opleiding tot tandarts duurt (inclusief stagejaar) 6 jaar en kan slechts aangevat worden na een positief resultaat en rangschikking voor de toelatingsproef. De opleiding kan in Vlaanderen aan twee universiteiten gevolgd worden: de Universiteit Gent en de Katholieke Universiteit Leuven

De mondhygiënist

De mondhygiënist is een nieuw gezondheidszorgberoep in België, dat  zich richt op preventie en mondverzorging, om zo vroegtijdig gebitsproblemen vast te stellen, te voorkomen én te bestrijden. Mondhygiënisten kunnen een preventief mondzorgplan opstellen met de nodige adviezen en informatie over o.a. mondhygiëne, voeding en schadelijke gewoonten, om jou zo te begeleiden naar het handhaven, verkrijgen en kunnen onderhouden van een gezonde mond. Iedereen kan op bezoek bij de mondhygiënist, en bovendien richten ze zich  specifiek naar kwetsbare doelgroepen in de samenleving. 

De mondhygiënist werkt samen met tandartsen en tandarts-specialisten in een tandartspraktijk waar onder andere het jaarlijks mondonderzoek, tandsteenreinigingen en voorlichting en instructies tot het takenpakket behoren. Ook het maken van röntgenfoto’s, gebitsafdrukken, en beschermbeugels zijn taken die door  een mondhygiënist mogelijk uitgevoerd worden. Een mondhygiënist kan daarnaast ook  aan mondgezondheidsvoorlichting doen in scholen, ziekenhuizen of woonzorgcentra, met verbetering van preventieve mondzorg als belangrijkste doelstelling.

De beroepsvereniging voor de mondhygiënisten is de Belgische Beroepsvereniging Mondhygiënisten (BBM). Meer informatie over de BBM kan je terugvinden via deze website. Wil je graag meer te weten komen over het beroep mondhygiënist? Dat kan via deze website.

De opleiding tot mondhygiënist is een bacheloropleiding van 3 jaar, en kan in Vlaanderen gevolgd worden aan twee  hogescholen, de University Colleges Leuven-Limburg en de Arteveldehogeschool. Men hoeft niet te slagen voor een toelatingsproef om deze studie aan te vatten.

Bezoek aan tandarts of mondhygiënist

Heb je een vraag? Bekijk zeker onze veelgestelde vragen. Of neem contact op.

Veelgestelde vragen
Contacteer ons

Op deze
pagina