De Reizende Tentoonstelling

WAT?

De Reizende Tentoonstelling maakt deel uit van het overkoepelende project ‘Cas en Kato hebben gezonde tanden’. Dat is een educatief project voor de kleuterklas en eerste graad lager onderwijs.

Het doel is om kinderen, leerkrachten en (groot)ouders te overtuigen van het belang van een gezonde mond en hen op dit vlak de juiste kennis en vaardigheden bij te brengen.
Door op een geanimeerde manier het verhaal over ‘Cas en Kato’ te brengen doorheen gans Vlaanderen en Brussel, worden in eerste instantie de kinderen enthousiast gemaakt. We nodigen ook de (groot)ouders uit, zodat ook zij hun aandacht op het thema vestigen. Zij spelen namelijk een belangrijke begeleidende rol bij het tandenpoetsen en gezonde en mondvriendelijke eetgewoontes.

De tentoonstelling is opgebouwd uit een wachtzaal en een tandartsenpraktijk. De wachtzaal bestaat uit allerlei informatiemodules en biedt de leerkracht de mogelijkheid om zelf les te geven. De tandartsenpraktijkmodule is opgebouwd met doe-activiteiten en experimenten, die op klas- en schoolniveau niet haalbaar zijn. De tentoonstelling is ook voorzien van quizelementen om de kennis van de bezoekers te testen. Bovendien wordt het didactisch materiaal uitgebreid door de meerdere Gezonde Mondkoffers die ter beschikking zijn gesteld via de tentoonstelling.

 

ORGANISATOR WORDEN?

Om zoveel mogelijk kinderen in Vlaanderen met het project te laten kennismaken, doen we graag beroep op jou als organisator! Wat houdt dat precies in?
De organisator zorgt voor het ter beschikking stellen van een lokaal voor de tentoonstelling, contacteert scholen en/of andere partners en beheert de (evaluatie)formulieren.

Hieronder vind je het draaiboek met alle benodigde informatie over hoe een tentoonstelling aan te vragen. Daarnaast vind je er ook alle benodigde formulieren en de syllabus. Die laatste bevat alle informatie die nodig is om de tentoonstelling te kunnen bezoeken met de nodige kennis van de onderwerpen die aan bod komen. Het is niet de bedoeling om dit allemaal aan de kinderen over te brengen. Dit is louter een ondersteunend middel.

Verwelkom je graag de Reizende Tentoonstelling in jouw gemeente? Aarzel dan niet om contact op te nemen met info@gezondemond.be

Het uitlenen van de Reizende Tentoonstelling is gratis! Indien de tentoonstelling wordt teruggebracht met schade, dan zal deze wel aangerekend worden.

Praktisch:

Als organisator sta je zelf in voor de verhuis van de Reizende Tentoonstelling. Deze kan opgehaald en terug gebracht worden naar het Universitair Ziekenhuis Gent (C. Heymanslaan 10 – ingang 25, 9000 Gent). Indien de tentoonstelling voor of na de gereserveerde periode in een nabij gelegen gemeente geplaatst is, kan een aanvraag ingediend worden (laure.daes@gezondemond.be) om de verhuis rechtstreeks tussen deze twee plaatsen te organiseren. Voorwaarde is dat het risico op schade van de vorige organisator overgenomen wordt.

De afmetingen van de verschillende modules bedragen:

Hou rekening met volgende afmetingen:

Wachtzaal 

1. Module met kijkbox (80 x 80 x 120 cm)
2. Tafelmodule (120 x 80 x 60 cm)
3. Zijde wand met draaischijf, nis en het verhaal van Cas en Kato met luisterhoorns  (2 x 200 x 40 x 170 cm)

Praktijkruimte van de tandarts

4. Module met drukknoppen
5. Zijde wand met afbeelding tandartsstoel en interactie drie fotopuzzels (2 x 200 x 40 x 170 cm)

Benieuwd naar waar de tentoonstelling binnenkort staat?

2024

 • Januari – ELZ Scheldekracht
 • Februari – Wijkgezondheidscentrum Nieuw Gent
 • Maart: Liberale Mutualiteit Asse
 • April en mei – ELZ WE40
 • Juni: ELZ Scheldekracht
 • September – ELZ Scheldekracht
 • 7/10/2024 – 11/10/2024 – WZC Sint-Margaretha Holsbeek
 • November Haaltert
 • December: ELZ Scheldekracht

Enkel de maanden juli en augustus zijn nog vrij!

2025

 • 13/01/2025 – 31/01/2025 – Huis van het Kind Kruisem
 • Februari –  Haaltert
 • Maart en april – Stad Gent
 • Mei – Haaltert
 • Juni – Kleuterschool De Bollekens
 • september tot december -Beveren, Kruibeke, Sint-Gillis-Waas, Stekene en Zwijndrecht

2026

 • Januari –  Eerstelijnszone AMALO