Mondhygiëne

Een goede dagelijkse mondhygiëne vormt een essentiële pijler binnen de basisadviezen voor een gezonde mond. Lees hieronder wat je zelf kan doen om dit te bekomen.

Mondhygiëne

Een goede dagelijkse mondhygiëne is belangrijk om mondproblemen zoals tandbederf of tandvlees- en kaakbotontstekingen te voorkomen. Maar wist je dat een goede mondhygiëne ook een cruciale rol speelt in het algemeen welzijn, zowel fysiek, mentaal als sociaal? De mond is een toegangspoort tot de rest van het lichaam, wat het extra belangrijk maakt om er goed zorg voor te dragen!

Welke materialen heb je nodig?

Een handmatige of elektrische tandenborstel is onmisbaar. Een elektrische tandenborstel helpt tandplaque (o.a. bacteriën en andere micro-organismen) efficiënter te verwijderen, maar mits een goede poetstechniek kan je met een handmatige tandenborstel tandplaque ook voldoende verwijderen.

Kies altijd voor een tandenborstel met een kleine borstelkop met fijne, zachte haren. Vervang je tandenborstel zodra de haren niet meer mooi evenwijdig staan. Een handig geheugensteuntje is om dit bij elke seizoenswisseling te doen.

Gebruik een tandpasta met fluoride omdat dit extra bescherming biedt tegen tandbederf.

De aanbevolen hoeveelheid fluoride in tandpasta varieert afhankelijk van de leeftijd. Kinderen tot 6 jaar worden geadviseerd om een tandpasta met 1000 ppm fluoride te gebruiken, en zij die ouder zijn dan 6 jaar een tandpasta met 1450 ppm fluoride.

Benieuwd naar de hoeveelheid fluoride in jouw tandpasta? Neem eens een kijkje op de achterkant van de tube! 

Ook de hoeveelheid tandpasta die men gebruikt hangt af van de leeftijd. Kinderen van 0 tot 2 jaar kunnen het best een hoeveelheid ter grootte van een rijstkorrel gebruiken, kinderen van 2 tot 6 jaar een hoeveelheid ter grootte van een erwt en vanaf 6 jaar is het advies om 1 tot 2 centimeter tandpasta te gebruiken. 

 

Hoe poets je het best je tanden?

Poets je tanden minstens twee keer per dag gedurende twee minuten. Het is essentieel om zeker één keer voor het slapengaan je tanden te poetsen, waarbij je na het poetsen niets meer eet of drinkt met uitzondering van water.

Het is aangeraden om telkens dezelfde volgorde aan te houden tijdens het poetsen: de binnenkant, de buitenkant en vervolgens de bovenkant van je tanden. Poets alle vlakken van je tanden tot aan de tandvleesrand.

De poetstechniek varieert naargelang het type tandenborstel:

- een handmatige tandenborstel plaats je schuin, onder een hoek van 45 graden, tegen de tandvleesrand. Schuif telkens een tandbreedte op en maak kleine cirkelvormige bewegingen.

- een elektrische tandenborstel met ronde kop plaats je loodrecht op de tand zo dicht mogelijk bij de tandvleesrand. Verplaats de borstel langzaam van tand naar tand, waarbij je de vorm van de tanden volgt. Laat hierbij de tandenborstel zelf het werk doen wat betekent dat je zelf geen schrobbewegingen maakt.

- een elektrische tandenborstel met lange kop, vergelijkbaar met de handmatige tandenborstel plaats je op dezelfde manier als de handmatige tandenborstel. Weet dat de elektrische tandenborstel met ronde kop het meest efficiënt is bij correct gebruik.

De poetsmethode voor kinderen van 0 tot 6 jaar verschilt van de poetsmethoden voor andere leeftijden. Meer informatie hierover vind je terug in de basisadviezen. Poets in ieder geval minstens één keer per dag de tanden van kinderen na tot de leeftijd van 10 jaar. Goed poetsen is namelijk vaak nog te moeilijk voor de jongsten. Doe dit bij voorkeur 's avonds.

Na het poetsen spuw je de overtollige tandpasta uit en spoel je je mond niet met water of mondspoelmiddel.

Vergeet ook niet om tussen je tanden te reinigen! Tandplaque stapelt zich ook op tussen de tanden en op de tandvlakken waar je niet bij kan met een tandenborstel. Daarom is het aan te raden minstens één keer per dag tussen de tanden te reinigen, bij voorkeur voor het poetsen. Welk materiaal je het best gebruikt, is afhankelijk van de vorm en de grootte van de ruimte tussen je tanden. Twijfel je hierover? Vraag dan raad aan je tandarts of mondhygiënist.

Spoel na het poetsen alle materialen met stromend water en laat de tandenborstel rechtop staan om de drogen.

Ook op de tong kunnen er zich micro-organismen opstapelen. Dit kan leiden tot een beslag (plaque) op je tong, wat onder andere een belangrijke oorzaak kan zijn voor een kwalijke adem. Als je merkt dat er veel beslag op je tong aanwezig is, is het aan te raden deze minstens één keer per dag te reinigen met een lusvormige tongschraper of tongborstelschraper.

Een onaangename ademgeur kan ook andere oorzaken hebben. Als deze geur aanhoudt, zelfs na regelmatig reinigen van je tanden en weke delen inclusief de tong, vraag je best raad bij je huisarts, tandarts of mondhygiënist.

 

Hoe onderhoud je je gebitsprothese op de beste manier?

Poets de gebitsprothese met een speciale gebitsprotheseborstel en een neutrale vloeibare zeep. Vermijd het gebruik van tandpasta omdat hierdoor de kunsthars van de gebitsprothese ruwer wordt. Na het poetsen spoel je de gebitsprothese af onder stromend water. Nadien reinig je best ook de slijmvliezen waarop de gebitsprothese rust met een zachte tandenborstel of een gaasje zonder tandpasta.

Haal de gebitsprothese ’s avonds voor het slapengaan uit de mond en bewaar deze na reiniging veilig, bijvoorbeeld in een open en droog gebitsprothesebakje.

Het gebruik van reinigingstabletten is niet noodzakelijk voor het goed onderhouden van de gebitsprothese. Deze tabletten verwijderen geen plaque. Af en toe een reinigingstablet gebruiken na het goed handmatig poetsen kan de hygiëne ondersteunen, vooral in het geval van een schimmelinfectie in de mond. Laat de gebitsprothese niet langer 20 minuten weken in water met een reinigingstablet, poets en spoel nadien nog even handmatig na onder stromend water.

Mondhygiëne

Heb je een vraag? Bekijk zeker onze veelgestelde vragen. Of neem contact op.

Veelgestelde vragen
Contacteer ons

Op deze
pagina