Factsheet ‘Hoe omgaan met weerstand tijdens de dagelijkse mondzorg’

Geen one-size-fits-all aanpak, wel 10 tips

Weerstand tegen zorg is de meest belangrijke drempel die door zorgverleners gepercipieerd wordt. Volgens een bevraging (2018) bij meer dan 200 zorgverleners in Vlaanderen voelt meer dan 60% zich oncomfortabel bij het uitvoeren van mondzorg als de patiënt weerstand biedt. Gezonde Mond ontwikkelde daarom een overzicht met heel wat tips toepasbaar voor zorgverleners werkzaam binnen de thuiszorg, in woonzorgcentra en in andere zorgvoorzieningen.

Het overzicht biedt tips aan die kunnen gebruikt worden bij het aanreiken van de dagelijkse mondzorg bij personen die weerstand vertonen. Deze tips zullen afweergedrag niet bij elke persoon doen oplossen, maar ze geven zorgverleners wel handvaten om ermee om te gaan.

Download hier de factsheet of klik op onderstaande afbeeldingen.

De factsheet kan men in A4 printen, (eventueel recto-verso lamineren) en op de verpleegkar leggen of als fiche tussen andere procedures toevoegen. Zo hebben zorgverleners deze tips snel bij de hand.

Wil je meer weten over mondzorg bij personen die weerstand vertonen of heb je nood aan enkele praktische technieken/tips? Neem dan zeker ook eens een kijkje op het Youtube-kanaal van Gezonde Mond: https://www.youtube.com/channel/UCyfKNkhH2PqzqCjr7QcfVVw/videos

of download de PowerPoint Presentatie ‘Vormingsmodule_afweergedrag bij mondzorg PDF‘.