Stoppen met roken? Laat je begeleiden!

De Vlaamse overheid lanceert een campagne om rookstopbegeleiding door een tabakoloog te promoten. Wil je stoppen met roken of ben je als hulpverlener op zoek naar info om je patiënten te helpen? Dan ben je bij Tabakstop aan het goede adres!

Wist je dat slechts 2 van de 100 mensen die willen stoppen met roken zich laten begeleiden? Nochtans heb je met een goede begeleiding 3 tot 4 maal meer kans op slagen! Tabakstop wil mensen alvast een duwtje in de rug geven in hun zoektocht naar een ‘tabakoloog’. Dat is een speciaal opgeleide rookstopspecialist: een arts, psycholoog of andere gezondheidsprofessional.

De tabakoloog werkt voor jou een rookstopplan uit, op basis van je behoeften en je situatie. Je kan je vervolgens met behulp van dit plan stap voor stap persoonlijk laten begeleiden, of kiezen voor groepssessies. Die zijn interessant voor wie zich wil laten motiveren door een groep, ervaringen wil delen en de breuk met roken op een goede manier wil verwerken. Ook voor wie niet naar de tabakoloog kan gaan, zijn er mogelijkheden! Je kan kiezen voor telefonische begeleiding door een tabakoloog op 0800 111 00. Ook praten met de huisarts is een optie.

Wie in Vlaanderen woont, betaalt slechts een deel van de kosten. De Vlaamse overheid neemt de overige kosten op zich en betaalt rechtstreeks aan de tabakoloog. Het bedrag hangt af van je situatie, de soort begeleiding en de duur ervan.

Ben je hulpverlener? Dan kan je een grote impact maken op de motivatie om te stoppen met roken, door het gesprek over rookgedrag aan te gaan of de mogelijkheden van een tabakoloog te bespreken. Wil je bovendien deze campagne ondersteunen? Dat kan! Bestel via dit formulier gratis folders en affiches (bijvoorbeeld voor in de wachtzaal of bij consultaties). Je vindt het campagnemateriaal ook online terug via de website van Tabakstop, alsook het campagnebeeld voor wachtschermen en het campagnefilmpje.

Neem voor meer informatie een kijkje op tabakstop.be, bel Tabakstop op 0800 111 00 of vraag raad aan de huisarts.