Is ’t oké? Campagne over seksueel grensoverschrijdend gedrag

“Is ’t oké?” Dat is niet altijd even duidelijk als de hormonen een hoge vlucht nemen. Maar ben je niet zeker, dan check je het gewoon even. Dat is de insteek van de nieuwste sensibiliseringscampagne van Sensoa, zij-kant en vzw Zijn.

De grijze zone

Een flirterig berichtje, een vluchtige aanraking, een uitnodiging om na de werkuren iets te gaan drinken of een uit de hand gelopen nacht: soms is ’t oké, soms ook niet. De grijze zone, waarin het onduidelijk is of een seksueel getinte opmerking of handeling door de beugel kan, blijkt groot te zijn. Vaak is het niet duidelijk waar de grenzen liggen. Nochtans is het glashelder: zo goed als alles mag, tenminste als de andere partij daar toestemming voor geeft. Dat kan uitdrukkelijk of stilzwijgend, maar vaak ontbreekt deze toestemming.

Daarom sensibiliseert en verhoogt de campagne de bespreekbaarheid van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Via diverse campagne-uitingen wordt iedereen uitgenodigd om na te denken over eigen gedrag en het belang van toestemming.

Check het!

Op de website allesoverseks.be van Sensoa kan je de FlirterTwister spelen. Door te draaien aan drie spinners krijg je een combinatie van een persoon, een gedrag en een context. Zo wordt de grijze zone concreet en ondervind je dat je gedrag eerstmoet aftoetsen bij de ander. Zo’n check is bovendien niet moeilijk en verpest de sfeer niet, integendeel: het loont!

Op Allesoverseks.be vind je daarnaast meer info over seksueel grensoverschrijdend gedrag, criteria om gedrag te beoordelen, tips over hoe je de check kan doen, maar ook positieve voorbeelden. Ook filmpjes met influencers zijn daar te bekijken.

Op de campagnewebsite horenzienenpraten vind je naast meer info over de campagne ook een zelftest om je eigen seksueel gedrag te checken. Stellingen als “Als ik iemand wil versieren en die persoon reageert niet, dan dring ik verder aan.” Zo nodigen de initiatiefnemers mensen uit om na te denken over hun eigen gedrag; mythes worden ontkracht door een korte uitleg.

Heb je zelf vragen over geweld, misbruik of kindermishandeling, dan kan je steeds terecht bij de hulplijn 1712.