De impact van voeding op tandbederf bij personen met een beperking

De frequentie van inname van (suikerhoudende) voeding is de meest belangrijke factor in het ontstaan van tandbederf of gaatjes (ook wel cariës genoemd). Met deze tips kan je aan de slag:

  • Beperk zo veel mogelijk het eten en drinken van suikerrijk voedsel en drank tot de etenstijden.
  • Beperk ook de hoeveelheid suikerhoudende dranken en laat de persoon deze dranken in één keer opdrinken.
  • Probeer het gebruik van een zuigfles of anti-lekbeker (met suikerhoudende inhoud) te beperken en gebruik zo veel mogelijk een gewone beker.
  • Naast de drie hoofdmaaltijden worden best maximaal twee tussendoortjes genuttigd. Deze zijn bij voorkeur suikervrij.
  • Laat de persoon net voor het slapengaan of gedurende de nacht geen suikerhoudende dranken nuttigen.
  • Ga zo veel mogelijk voor suikervrije medicatie.
  • Beperk ook de frequentie van inname van zuur fruit en zure dranken en probeer deze zo veel mogelijk te laten deel uitmaken van de hoofdmaaltijden. We raden aan om de mond te spoelen met water na het eten van fruit.