Voor organisaties
Wil jij graag in jouw setting werk maken van goede mondgezondheid? Hier kan je per setting een aantal voorbeeldacties terugvinden. Laat je inspireren!
- 1
Scholen
Aan mondgezondheid werken, dat doe je niet enkel thuis maar ook op school. Om dit gemakkelijker te maken sommen we hieronder enkele acties op die je als school kan nemen.
- 2
Steden en gemeenten
Om het voor iedere inwoner van een stad of gemeente mogelijk te maken om een zo goed mogelijke mondgezondheid te verkrijgen én te onderhouden, is het belangrijk dat hier ook op niveau van het lokaal bestuur aandacht aan wordt gegeven. Als onderdeel van het (preventief) gezondheidsbeleid kan dit op verschillende manieren, welke ook worden toegelicht in de gids voor lokale besturen.
- 3
Armoede en welzijns - organisaties
Mondzorg vormt de basis voor een gezond lichaam en een gezonde geest. Voor personen met een sociale kwetsbaarheid is het risico op een slechte mondgezondheid en onvoldoende mondzorg groter, dan wanneer er geen sprake is van sociale kwetsbaarheid. Met het project ‘Ieders Mond Gezond’ wil Gezonde Mond deze sociale ongelijkheid aanpakken door nauw samen te werken met armoede- en welzijnsorganisaties.
- 4
Zorgvoorzieningen
In een zorgvoorziening is het belangrijk de nodige aandacht te besteden aan het gezond houden van de mond van de cliënten of bewoners. Hieronder staan enkele acties opgelijst om in de organisatie uit te voeren.
- 5
Woonzorgcentra
Ouderen die zorgafhankelijk worden, hebben vaak zorg nodig op dagelijkse basis. De dagelijkse mondzorg wordt dan vaak overgenomen wanneer het zelf niet meer lukt. Dat kan zowel in een woonzorgcentrum (WZC) als thuis, alsook in een tussenvorm (dagcentrum, assistentiewoning,…). Alle WZC dienen een mondzorgbeleid te voeren vanaf 2023. We sommen alvast enkele acties op die WZC kunnen uitvoeren om het beleid hierrond uit te stippelen.