Opleiding mondzorgcoach
Om de kloof tussen personen met een sociale kwetsbaarheid en de mondzorgprofessional te verkleinen, zijn mensen nodig die de brug slaan tussen beiden. Na de eendaagse kosteloze opleiding, kunnen medewerkers van armoedeorganisaties hun cliënten helpen met hun dagelijkse mondhygiëne, afspraken te maken bij een mondzorgprofessional en de financiële en administratieve zaken te regelen.
Opleiding mondzorgcoach*
De opleiding tot mondzorgcoach is gericht op ervaringsdeskundigen, professionals en vrijwilligers verbonden of werkzaam in armoede- of welzijnsorganisaties. Ook mensen die regelmatig in contact komen met personen met een sociale kwetsbaarheid en benieuwd zijn hoe zij zich kunnen inzetten als mondzorgcoach, zijn meer dan welkom om de opleiding te volgen. Hieronder sommen we een aantal voorbeelden op van de profielen en organisaties die de opleiding eerder hebben gevolgd:
- straathoekwerkers
- dak- en thuislozenwerkingen
- groepswerkingen van ocmw’s
- migrantenverenigingen
- …
Tijdens deze ééndaagse, kosteloze opleiding kom je meer te weten over:
- wat is een gezonde mond?
- wat zijn de meest voorkomende mondproblemen?
- preventietips
- naar de tandarts of mondhygiënist: betalingsmogelijkheden en administratie
- hoe mensen motiveren om naar een mondzorgprofessional te gaan en de mond te verzorgen?
Na de opleiding kan je aan de slag gaan als mondzorgcoach. Dat betekent dat je dan, als dat nodig is, personen met een sociale kwetsbaarheid helpt om:
- hun mondhygiëne te verbeteren (aanreiken van informatie rond tandenpoetsen,…)
- een afspraak bij een mondzorgprofessional te maken
- effectief bij de tandarts of mondhygiënist te geraken (bijvoorbeeld: een extra herinnering sturen, tolk regelen, meegaan tot in de praktijk…)
- de financiële en administratieve kant van de consultatie in orde te brengen.
In het voorjaar van 2025 vinden er vijf opleidingen plaats in samenwerking met een aantal eerstelijnszones (ELZ):
- Dinsdag 28 januari in ELZ Regio Aalst (Aalst)
- Dinsdag 11 februari in ELZ Kemp en Duin (Genk)
- Dinsdag 18 maart in ELZ AMALO (Asse-Opwijk)
- Dinsdag 25 maart in ELZ Noorderkempen (Kalmthout)
- Dinsdag 22 april in Gent
- Datum en locatie in ELZ Westhoek: nog te bepalen.
Wil je op de hoogte gehouden worden van de opleidingsdata? Laat je gegevens na via dit formulier en wij houden je op de hoogte van nieuwe opleidingsdata in 2025.
*Personen werkzaam in een woonzorgcentrum (WZC) zijn van harte welkom om deel te nemen aan de opleiding tot mondzorgcoach. Informatie rond mondgezondheid wordt aangeboden waardoor het een basis kan vormen voor iedere geïnteresseerde. De informatie richt zich echter niet specifiek op ouderen, het hoofddoel van het project Ieders Mond Gezond ligt namelijk bij het toeleiden van de brede groep personen met een sociale kwetsbaarheid naar een lokale mondzorgprofessional. Een WZC komt bijgevolg niet in aanmerking voor het organiseren van mondscreenings in samenwerking met Gezonde Mond. Zoek je specifiek ondersteuning bij beleidsvoering rond mondzorg binnen jouw WZC, neem dan een kijkje bij ons project 'De Mondzorglijn'.
Downloads
Heb je een vraag? Bekijk zeker onze veelgestelde vragen. Of neem contact op.
Veelgestelde vragenContacteer ons