Basisadviezen mondgezondheid

Weet jij welke tandenborstel je het best gebruikt? Weet je hoeveel fluoride er in je tandpasta zit? Is gezonde voeding hetzelfde als mondvriendelijk voeding? Op al deze vragen geven onze basisadviezen een antwoord.

Basisadviezen mondgezondheid

Een goede dagelijkse mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor je mondgezondheid, maar ook voor je algemene gezondheid. De mond is één van de belangrijkste toegangswegen naar de rest van het lichaam.  

Een goede zorg voor je mond steunt op 3 pijlers.

  • Ten eerste, een goede dagelijkse mondhygiëne. Dit houdt in twee keer per dag twee minuten de tanden poetsen. Dit is ondertussen wel bekend bij de Vlaming. Maar ook het gebruik van een fluoride tandpasta is belangrijk. In de basisadviezen helpen we je om de tandpasta met de juiste hoeveelheid fluoride te kiezen.
  • Vervolgens is ook een jaarlijks mondonderzoek bij de tandarts belangrijk. Voor kinderen raden we dit zelfs twee keer per jaar aan.
  • De derde pijler is mondvriendelijke voeding. Mondvriendelijke voeding komt niet altijd overeen met gezonde voeding. Zo zijn kaas en andere ongesuikerde melkproducten zeer goed voor de tanden, terwijl dit wat lager staat in de voedingsdriehoek. Anderzijds zijn citrusvruchten heel mondonvriendelijk door hun zuurtegraad en het feit dat ze op de tanden blijven plakken. Dit wil niet zeggen dat we afraden om fruit te eten. Maar dat het beter is om dit bewust bij een van de 5 maaltijden per dag te eten, zodat we de tanden voldoende rust geven.

Wil je de basisadviezen graag printen? Dat kan! Je vindt hieronder ook de drukbestanden terug.

Basisadviezen mondgezondheid

Heb je een vraag? Bekijk zeker onze veelgestelde vragen. Of neem contact op.

Veelgestelde vragen
Contacteer ons

Op deze
pagina