Basisadviezen mondgezondheid

Weet jij welke tandenborstel je het best gebruikt? Weet je hoeveel fluoride er in je tandpasta zit? Is gezonde voeding hetzelfde als mondvriendelijk voeding? Op al deze vragen proberen de nieuwe basisadviezen van Gezonde Mond een antwoord te geven.

Basisadviezen mondgezondheid

Een goede dagelijkse mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor je mondgezondheid, maar ook voor je algemene gezondheid, denk maar aan diabetes, zwangerschap,… De mond is één van de belangrijkste toegangswegen voor naar de rest van het lichaam, Denk maar aan voeding, maar ook voor bacteriën en virussen zoals COVID-19. Met een goede dagelijkse mondhygiëne beperk je het risico en bescherm je elkaar!

Goede zorg voor je mond.

Een goede zorg voor je mond steunt op 3 pijlers. Ten eerste, een goede dagelijkse mondhygiëne. Dit houdt in twee keer per dag twee minuten de tanden poetsen. Dit is ondertussen wel bekend bij de Vlaming. Maar ook het gebruik van een fluoride tandpasta is belangrijk. In de basisadviezen helpen we de Vlaming om de tandpasta met de juiste hoeveelheid fluoride te kiezen. Vervolgens is ook een jaarlijks mondonderzoek bij de tandarts belangrijk. Voor kinderen raden we dit zelfs twee keer per jaar aan. De derde pijler is mondvriendelijke voeding. Mondvriendelijke voeding komt niet altijd overeen met gezonde voeding. Zo zijn kaas en andere ongesuikerde melkproducten zeer goed voor de tanden, terwijl dit wat lager staat in de voedingsdriehoek. Anderzijds zijn citrusvruchten heel mondonvriendelijk door hun zuurtegraad en het feit dat ze op de tanden blijven plakken. Dit wil niet zeggen dat we afraden om fruit te eten. Maar dat het beter is om dit bewust bij een van de 5 maaltijden per dag te eten, zodat we de tanden voldoende rust geven.

Wil je de basisadviezen graag printen? Dat kan! Je vindt hieronder ook de drukbestanden terug.

Basisadviezen mondgezondheid

Heb je een vraag? Bekijk zeker onze veelgestelde vragen. Of neem contact op.

Veelgestelde vragen
Contacteer ons

Op deze
pagina